Hardloop trainingschema Halve marathon

finishDe eerste stap bij het bepalen van een trainingschema voor een halve marathon is het stellen van een doel. Dat kan zijn het blessurevrij uitlopen van een halve marathon, of je kunt een bepaalde tijd in gedachten hebben, of je wilt hem gewoon zo snel mogelijk lopen (maar je hebt nog geen idee hoe snel).

Mensen die al een paar keer een halve marathon gelopen hebben weten wel welk tempo ze aankunnen. Als je voor de eerste keer een halve marathon gaat lopen zal je moeten gaan inschatten wat haalbaar voor je is. Het beste is om uit te gaan van tijden die je al een keer gelopen hebt op de 10 kilometer of 15 kilometer (als je die niet hebt, kun je beter niet aan een halve marathon beginnen). Er zijn verschillende methoden om de eindtijd te voorspellen, onder andere de Duitser Riegel heeft een berekening gemaakt:

Huidige 10 km-tijd 1:15:00 : halve marathon 2:45:30
Huidige 10 km-tijd 1:00:00 : halve marathon 2:12:24
Huidige 10 km-tijd 0:45:00 : halve marathon 1:39:18

Als je eenmaal weet wat je doel is kun je op diverse plekken op het internet goede hardloopschema's vinden. In de basis zijn er schema's voor beginners en schema's voor gevorderden.

Heb je zelf opmerkingen en vragen, kijk ook eens op het forum: Forum Hardlooptraining